Soft-liposculptuur hoe het lichaam in zachtheid geremodelleerd kan worden.
Onder invloed van hormonen kan het lichaam vet opslaan op sommige plaatsen die spijtig genoeg nadien weerstand bieden aan het beste afslankingsplan (diëten, sport). Dit zogenaamde stapelingsvet situeert zich bij vrouwen voornamelijk rond de heupen, bovenbenen en buik. Maar ook ter hoogte van de armen, de rug en de kin kan dit “resistente” vet voorkomen. Afvallen is bovendien niet de beste manier om van deze plaatselijke vetophopingen verlost te raken. Integendeel: door te lijnen kunnen deze vetophopingen soms nog sterker gaan opvallen. Deze probleemplaatsen vergen dan ook een eigen aanpak.
Liposculptuur is hier de optie.
Wat is liposculptuur ?
Liposculptuur betekent letterlijk: onderhuids overtollig vet (lipo-) weghalen en dit op een fijne, bijna esthetische manier (-sculptuur). In tegenstelling tot de oude liposuctie gebeurt deze medisch-chirurgische techniek steeds onder plaatselijke verdoving.
Ofschoon er toch hetzelfde gebeurt als bij de liposuctie, met name het verwijderen van vetcellen op ongewenste plaatsen, is de kans op huidonregelmatigheden veel kleiner. Ook zijn de pijn, de blauwe plekken en de vochtophoping na de ingreep beduidend minder. Men kan dus spreken van een veel patiëntvriendelijker ingreep.
De liposculptuur werd 20 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Illouz, een Franse arts, maar is sindsdien opmerkelijk verbeterd. De methode die in onze kliniek wordt toegepast, met name de liposculptuur volgens de vibro-techniek (vibro liposculptuur), is de meest geavanceerde die er momenteel voorhanden is. Vandaag wordt er ook wel eens van morpho liposculptuur gesproken.
Wie komt in aanmerking voor een liposculptuur ?
Bij een goede diagnose kan men zeggen dat bij 95% van de patiënten een uitstekend resultaat kan worden bereikt. Tijdens de medische consultaties die aan de ingreep voorafgaan wordt er beslist over te behandelen plaatsen en wordt bekeken of de behandeling een oplossing biedt voor het figuurprobleem. Want al heeft deze methode iets “magisch”, dit wil nog niet zeggen dat men wonderen kan verrichten. Belangrijke elementen zijn de elasticiteit van de huid en het spierweefsel. Ook voor mensen met een algemeen overgewicht is liposculptuur niet de oplossing om hun vet kwijt te geraken. Eerst afvallen is hier aangewezen.
De behandeling
De operatie zelf
Na plaatselijke verdoving wordt via kleine sneetjes (3mm) een zeer dun buisje in het onderhuidse vetweefsel ingebracht. Via dit buisje wordt een vloeistof ingespoten om de plek verder ongevoelig en de vetcellen vloeibaar te maken. Hierdoor zijn deze vetcellen nadien veel gemakkelijker weg te halen. Met de recente vibrotechniek worden de vetcellen door minuscule trillingen nog beter losgemaakt. Tenslotte wordt het vloeibare vet via dezelfde opening met een ultradun buisje afgezogen en hierbij worden de lichaamscontouren gevormd. De duur van de operatie is afhankelijk van de hoeveelheid vet die wordt verwijderd en het aantal plaatsen waar dat moet gebeuren.Liposculptuur van de buik duurt ongeveer 2 tot 3u, afhankelijk van het aantal en de grootte van de zones. Na de operatie wordt al onmiddellijk een liposculptuurbroek (lipopanty) aangepast. Dit is om de huid steun te geven en de zwellingen achteraf te beperken. Na wat rust kan men diezelfde dag nog naar huis.
Voor- en nabehandeling
Om een optimaal resultaat te bereiken is het belangrijk dat het lichaam zo goed mogelijk is voorbereid op de ingreep. Met behulp van lymfedrainage (dit zijn massages om de vochtcirculatie in je lichaam te activeren) en fytotherapie (plantaardige stoffen die het effect van lymfedrainage versterken en tevens bloeduitstortingen tegengaan) wordt hieraan tegemoet gekomen. De ongemakken die de kop kunnen opsteken na de operatie zoals vochtophopingen, blauwe plekken en vermoeidheid blijven een stuk geringer dankzij deze voorbehandeling. Een gelijkaardige nabehandeling versterkt dit positieve effect.
U krijgt speciale nazorg instructies mee. Laat u na de operatie door iemand afhalen want u mag na een cosmetische operatie niet zelf auto rijden. U draagt een lipopanty gedurende ongeveer 4 weken door Kliniek Beaucare geleverd.
Na de operatie
De eerste week na de behandeling zult u last hebben van stijfheid en een beurs gevoel op de plekken die behandeld werden. Vooral de eerste twee dagen zijn deze klachten mogelijk intens. Het is dan ook raadzaam het een paar dagen rustig aan te doen om je lichaam de kans te geven in alle rust te herstellen. Na 7 – 10 dagen worden de eventuele hechtingen verwijderd. De littekens zijn bijzonder klein en worden op den duur vrijwel onzichtbaar. Om de littekenheling te optimaliseren is het trouwens raadzaam ze dagelijks te behandelen met een speciale “littekenlotion”.
De nieuwe contouren van uw lichaam worden na 2 – 3 weken zichtbaar. Toch kan het nog 3 – 6 maanden duren voor het uiteindelijke resultaat wordt bereikt.
Enkele vragen die bij u kunnen opkomen
Zijn er risico’s ?
Zoals bij elke plastische chirurgie kan er een infectie of nabloeding optreden. Maar bij liposculptuur is deze kans bijzonder klein. Normale complicaties zijn zoals al gezegd blauwe plekken en zwellingen. De blauwe plekken verdwijnen na 1 – 2 weken. De vochtophopingen na 8 – 12 weken.
Is het resultaat blijvend ?
De verwijderde vetcellen komen niet meer terug.
Na de puberteit ligt het aantal vetcellen immers vast en kunnen er geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt worden. Verdikken staat bijgevolg niet gelijk aan verhoging van het aantal vetcellen maar wel aan het vergroten van de bestaande vetcellen door overmatige en/of verkeerde voeding. Omgekeerd vermindert bij een dieet enkel het volume van de vetcellen terwijl het aantal vetcellen onveranderd blijft. Het logische gevolg is dat het wegnemen van deze vetcellen de enige manier is om ze voorgoed te laten verdwijnen.
Wel kunnen de overgebleven vetcellen (bij de ingreep worden 90% van de vetcellen weggehaald maar 10% moet ter plaatse worden gelaten om een mooie huidstructuur te behouden) door toename van het lichaamsgewicht weer uitzetten, zij het minder makkelijk dan voor de liposculptuur. Het is daarom belangrijk dat u ook na de liposculptuur een gezond eet- en leefpatroon handhaaft.
Moet men voor een liposculptuur afvallen ?
Ja en nee. Niet als men 5 kg moet afvallen. Wel als men 15 tot 20 kg zou moeten afvallen. Maar hier is het wel raadzaam de gewichtsafname voor de liposculptuur te matigen. Als men veel afvalt is het immers mogelijk dat er teveel van de huid wordt gevraagd en deze zich minder makkelijk samentrekt. Als men na de liposculptuur afvalt blijft de huid steviger.
Bovendien wordt met liposculptuur een nieuw begin gemaakt. Patiënten die al alles hebben geprobeerd om af te vallen krijgen hierdoor meestal een geestelijke opkikker. Zij merken immers al snel dat ze kleding kunnen dragen die één tot twee maten kleiner is.
We zien dan ook dat de patiënten meestal erg gemotiveerd zijn na de lipo om op hun voeding te letten en ze vallen dan ook meestal af.
De mooiste resultaten ziet men trouwens bij patiënten die op bepaalde plaatsen vetophopingen willen laten verwijderen, maar die nadien ook wat overgewicht willen kwijtraken door een dieet.
Biedt een liposculptuur ook oplossingen bij (zwangerschap) striemen ?
Jammer genoeg niet. Soms gebeurt het zelfs dat ze na een behandeling nog meer opvallen. En als er veel striemen zijn is het zelfs mogelijk dat de huid zich minder goed samentrekt. Als het gaat over striemen die op de buik zitten moet de plastische chirurg uitsluitsel geven over de behandeling.
Verliest men gewicht door een liposculptuur?
Men kan enkele kilo’s verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr). Anderzijds kan een verlies van 1 liter onderhuids vet een totaal nieuw figuur opleveren waarbij men als het ware in zijn kleding zwemt.
Zones liposculptuur
1. Hals / dubbele kin
2. Borsten
3. Bovenarmen
4. Maag
5. Onderbuik
6. Heupen
7. Deel tussen onderbuik en heupen
8. Pubis
9. Rijbroek
10. Binnenkant dijen (bovenste deel)
11. Voorkant dijen
12. Binnenkant dijen (onderste deel)
13. Voorkant knieën
14. Binnenkant knieën
15. Nek
16. Schouderbladen
17. Rugrollen onder de beha
18. Taillerollen
19. Onderkant rug
20. Boven de stuit
21. Billen
22. Bilplooien
23. Achterkant dijen